Βιογραφικό
Σύντομο Βιογραφικό Σημείωμα
Ο Δρ. Αγοραστός είναι απόφοιτος της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου της Βιέννης. Eιδικεύθηκε στον κλάδο της Ψυχιατρικής και Ψυχοθεραπείας στην Κλινική Ψυχιατρικής και Ψυχοθεραπείας του Πανεπιστημίου του Αμβούργου, όπου εκπόνησε και τη διδακτορική του διατριβή με θέμα τις εξαρτήσεις. Παράλληλα εκπαιδεύθηκε στο Ινστιτούτο γνωστικής-συμπεριφορικής ψυχοθεραπείας του Αμβούργου (IVAH). Το 2010 αναγορεύθηκε Διδάκτωρ του Πανεπιστημίου του Αμβούργου και το 2011 έλαβε τον τίτλο ειδικότητας Ψυχιατρικής και Ψυχοθεραπείας από τον Ιατρικό Σύλλογο του Αμβούργου. Εν συνεχεία μετέβη στο VA Center of Excellence for Stress and Mental Health του Πανεπιστημίου του San Diego (UCSD), ΗΠΑ, όπου μετεκπαιδεύθηκε επί ένα έτος στην ψυχοτραυματολογία και την ψυχονευροφυσιολογία, -ενδοκρινολογία και -ανοσολογία διαταραχών σχετιζόμενων με το στρες.
Μετά την επιστροφή του στην Κλινική Ψυχιατρικής και Ψυχοθεραπείας του Πανεπιστημίου του Αμβούργου, εργάστηκε επί 4 έτη ως ειδικευμένος και διασυνδετικός ψυχίατρος της Κλινικής με πλήρες κλινικό, διδακτικό και ερευνητικό έργο σε συνεργασία με το Εργαστήριο Βιολογικής Ψυχιατρικής του Πανεπιστημίου του Αμβούργου, το Κέντρο Νευρογενωμικής και Γνωστικής Έρευνας του VU Πανεπιστημίου του Άμστερνταμ και το Κέντρο Μοριακής Νευροβιολογίας του Πανεπιστημίου του Αμβούργου. Κατά την τετραετία αυτή, διετέλεσε κλινικός συντονιστής των τακτικών εξειδικευμένων εξωτερικών ιατρείων κατάθλιψης της Πανεπιστημιακής Κλινικής, ερευνητικός συντονιστής του ερευνητικού προγράμματος κατάθλιψης του Εργαστηρίου Βιολογικής Ψυχιατρικής του Πανεπιστημίου του Αμβούργου καθώς και εισηγητής της Γερμανικής Εταιρείας Γνωστικής-Συμπεριφορικής Ψυχοθεραπείας (DGVT). Παράλληλα διατήρησε τη θέση του ως επισκέπτης ερευνητής στο Πανεπιστήμιο του San Diego (UCSD), ΗΠΑ. Το 2014 απέσπασε ετήσια ερευνητική υποτροφία της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου του Αμβούργου για την αποκλειστική ενασχόλησή του με τη διερεύνηση της νευροφυσιολογίας και ενδροκρινολογίας σε διαταραχές στρες.
Το 2015, μετά από επιτυχή εκπόνηση διατριβής επί υφηγεσία, αναγορεύθηκε Αναπληρωτής Καθηγητής Ψυχιατρικής και Ψυχοθεραπείας της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου του Αμβούργου με πλήρη ακαδημαϊκά καθήκοντα. Κατόπιν, ανέλαβε τη διεύθυνση του Τμήματος Επειγόντων Περιστατικών και του Τμήματος Γενικών και Ειδικών Εξωτερικών Ιατρείων της Κλινικής Ψυχιατρικής και Ψυχοθεραπείας του Πανεπιστημίου του Αμβούργου και ανέλαβε την ίδρυση και το συντονισμό της ερευνητικής ομάδας εργασίας αυτόνομου νευρικού συστήματος και ψυχονευροανοσολογίας του Εργαστηρίου Βιολογικής Ψυχιατρικής του Πανεπιστημίου του Αμβούργου (working group leader). Το 2016 έλαβε μεταπτυχιακό τίτλο σπουδών μετά από επιτυχή παρακολούθηση του διετούς διεθνούς Μεταπτυχιακού Προγράμματος Συναισθηματικών Νευροεπιστημών των Πανεπιστημίων Μάαστριχτ και Φλωρεντίας.
Το 2017 εξελέγη Επίκουρος Καθηγητής Ψυχιατρικής στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο της Θεσσαλονίκης (Α.Π.Θ.), θέση στην οποία διορίστηκε το 2018 και μονιμοποιήθηκε το 2022. Έκτοτε εκτελεί τα πλήρη κλινικά, διδακτικά, ερευνητικά και διοικητικά του καθήκοντα στη Β’ Πανεπιστημιακή Ψυχιατρική Κλινική του Α.Π.Θ., στο Ψυχιατρικό Νοσοκομείο Θεσσαλονίκης. Από το 2019 διατηρεί άμισθη επιστημονική συνεργασία ως International Partner του VA Center of Excellence for Stress and Mental Health του Πανεπιστημίου του San Diego, ΗΠΑ και από το 2021 ως επιστημονικός συνεργάτης της ομάδας εργασίας Επιστημών Υγείας του Ινστιτούτου Αγροδιατροφής και Επιστημών Ζωής του Ελληνικού Μεσογειακού Πανεπιστημίου, ενώ παράλληλα είναι εισηγητής εκπαίδευσης στη Γνωστική-Συμπεριφορική Θεραπεία στην Ελληνική Εταιρεία Έρευνας της Συμπεριφοράς. Το 2023 εκπόνησε με επιτυχία δεύτερη διδακτορική διατριβή και αναγορεύτηκε Διδάκτωρ του Πανεπιστημίου του Μάαστριχτ. Το 2024, ο κ. Αγοραστός εξελίχθηκε σε θέση Αναπληρωτού Καθηγητού Ψυχιατρικής στο Α.Π.Θ..
Η κύρια ερευνητική εξειδίκευση του κ. Αγοραστού επικεντρώνεται στη νευροβιολογία του στρες με έμφαση σε νευροψυχοφυσιολογικές, -ενδοκρινολογικές, νευρογνωστικές και -ανοσολογικές πτυχές της κατάθλιψης, της μετατραυματικής διαταραχής στρες και του παιδικού τραύματος, στη φυσιολογική λειτουργία και διασύνδεση του αυτόνομου νευρικού συστήματος και του άξονα υποθάλαμου-υπόφυσης-επινεφριδίων, στη συμβολή του κεντρικού νευρικού συστήματος στη διαμόρφωση της μεταβλητότητας του καρδιακού ρυθμού καθώς και στους κιρκάδιους ρυθμούς και τις διαταραχές τους.
Η κύρια κλινική εξειδίκευση του κ. Αγοραστού επικεντρώνεται στη γνωστική-συμπεριφορική ψυχοθεραπεία (CBT) και στην κλινική αξιολόγηση, διάγνωση/διαφοροδιάγνωση, ψυχοφαρμακοθεραπεία και παρακολούθηση αγχωδών διαταραχών, κατάθλιψης και συναισθηματικών διαταραχών, διαταραχών σχετιζομένων με τραυματικό στρες, ιδεοψυχαναγκαστικών διαταραχών, διαταραχών ύπνου, επι-/περιλόχειων συναισθηματικών διαταραχών, οξέων ψυχωσικών συνδρόμων, ψυχιατρικής συννοσηρότητας με χρόνια σωματικά νοσήματα, οργανικών ψυχοσυνδρόμων και νευροψυχιατρικών παθήσεων.
Έχει λάβει μεγάλο αριθμό τιμητικών διακρίσεων, βραβείων, υποτροφιών και ερευνητικών χορηγιών από διεθνείς ψυχιατρικούς οργανισμούς (π.χ. EPA, ISPNE, WFSBP, ECNP, SOBP, APS), ερευνητικά ιδρύματα (π.χ. Werner-Otto Foundation, Bial Foundation) και Πανεπιστήμια (π.χ. King’s College London, Πανεπιστήμιο του Αμβούργου), καθώς και επίσημη πιστοποίηση επάρκειας από την Ευρωπαϊκή Εταιρεία Ψυχοθεραπείας (EAP), την Ευρωπαϊκή Εταιρεία Συμπεριφορικών και Γνωστικών Θεραπειών (EABCT), το Πανεπιστήμιο του Μάαστριχτ, το Ευρωπαϊκό Κολλέγιο Νευροψυχοφαρμακολογίας (ECNP) και την Ελληνική Εταιρεία Έρευνας της Συμπεριφοράς (ΕΕΕΣ). Έχει συμμετάσχει ενεργά σε ευρωπαϊκά προγράμματα διδυμοποίησης σε τομείς ψυχικής υγείας, σε μεγάλου βεληνεκούς ερευνητικές μελέτες, καθώς και στη δημιουργία και στάθμιση αρκετών ερωτηματολογίων.
Επιστημονικά άρθρα του δημοσιεύονται σε έγκυρα διεθνή περιοδικά Ψυχιατρικής και σχετικών Νευροεπιστημών (π.χ. Mol Psychiatry, JAMA Psychiatry, Am J Psychiatry, Biol Psychiatry, Psychoneuroendocrinology, J Psychiatr Res, Psychiatry Res, Front Psychiatry, Psychoneuroendocrinology, Neuropsychopharmacology, Front Immunol, Psychol Med). Από το 2009 αριθμεί 74 πλήρεις και πρωτότυπες δημοσιεύσεις (50 ως πρώτος ή τελευταίος συγγραφέας) σε διεθνή επιστημονικά περιοδικά, με συνολικό συντελεστή εμβέλειας (Impact Factor) 320.45 (μέσος IF/δημοσίευση: 4.33), 3163 βιβλιογραφικές αναφορές, h-index: 29 και i10-index: 50, ενώ το ExpertScape (διεθνής ιστότοπος αντικειμενικής αξιολόγησης με βάση τις δημοσιεύσεις ερευνητών στο PubMed) τον κατατάσει ως Expert (στο Top 1% όλων των ερευνητών παγκοσμίως) και στους πέντε τομείς ιδιαίτερης εξειδίκευσής του (Τραυματικό Στρες, Ψυχολογικό Στρες, Αυτόνομο Νευρικό Σύστημα, Άξονας Υποθαλάμου-Υπόφυσης-Επινεφριδίων, Κιρκαδιανοί Ρυθμοί).
Ο κ. Αγοραστός έχει συμμετάσχει σε πλήθος διεθνών συνεδρίων, επιστημονικών συναντήσεων και συμποσίων και είναι ενεργό μέλος μεγάλου αριθμού διεθνών επιστημονικών εταιρειών και σωματείων, εκπρόσωπος της Ελληνικής Ψυχιατρικής Εταιρείας στο Hellenic Brain Council, καθώς και ιδρυτικό μέλος και πρόεδρος της Γερμανοελληνικής Εταιρίας Ψυχιατρικής και Ψυχοθεραπείας. Τέλος, είναι προσκεκλημένος αξιολογητής σε >30 διεθνή επιστημονικά περιοδικά και τακτικό εκδοτικό μέλος σε 8 διεθνή περιοδικά του επιστημονικού του αντικειμένου (π.χ. Curr Psychopharmacology, Front Psychiatry, Front Neuroscience, Eur J Psychotraumatol, Brain Sci, Front Behav Neurosci). Από την έναρξη της πανδημίας COVID-19 και έκτοτε αποτελεί τακτικό μέλος της διεθνούς συντονιστικής επιτροπής της Παγκόσμιας Μελέτης Υγείας και Λειτουργικότητας σε Περιόδους Μεταδοτικών Λοιμώξεων (Μελέτη COH-FIT), σε συνεργασία με πάνω από 200 ερευνητές και 50 ερευνητικά ιδρύματα ανά την υφήλιο, καθώς και εθνικός συντονιστής για την Ελλάδα.